Välj en sida

Berg och Termik

Berg

Denna kurs passar för dig som har avslutat en grundkurs(studentlicens) och vill ta behörighet Berg. Inträdeskrav för att deltaga på kursen är Studentlicens (grundkurs i skärmflygning)

I Åre flyger vi höjdflyg från Sveriges mest lättillgängliga berg – Åreskutan. Gondolbana som snabbt transporterar oss upp till startplatsen. På morgon och kväll finns möjlighet till upptransport med minibuss. Åreskutan har 8 olika startplatser på olika vindriktningar – vilket innebär att vi ofta kan flyga. Kursen lägger stor vikt på att lära dig olika tekniker för inflygning och pricklandning. Vi tränar också mycket på tekniken för baklängesstart, när det blåser mycket. Starttekniken ska först sitta på plan mark, innan vi beger oss upp på Åreskutan. Du får också lära dig öron(vingspetsarna viks in) samt även använda speedsystemet. Har du egen utrustning hjälper vi dig att ställa in och trimma in speedsystemet så att det är enkelt att använda. De första 3 flygen instrueras du via radio, för position och höjdbedömning. Sedan ska pricklandning (inom 50 m) på Draklanda göras självständigt minst 2 ggr, för att du ska bli godkänd på licensen. 

Kursens längd är Kortvecka (måndag-onsdag), Weekend (torsdag-lördag) eller Helvecka (måndag-lördag)
Störst sannolikhet att bli klar med kursen är om du väljer en vecka. Kortvecka kan även fungera, men då gäller det att vi har bra väder för flygning minst 1,5 av de 3 dagarna. 1.5 dags flygning från berget är ett minimum för att bli godkänd på licensen.

Priser:

Vid kursstart betalar du 4.000 kr i grundavgift
(gäller hel vecka). I detta pris ingår instruktör som håller teori, hjälper till vid balansering samt ser till att höjdflygningen genomförs på ett säkert sätt. Om du endast önskar deltaga halva veckan är grundpriset
3.000 kr. Du kan ej deltaga mindre än 3 dagar. Utöver denna avgift betalar du per flyg. Det är väldigt individuellt hur många flyga man behöver göra för att bli godkänd, men det vanliga är 5-10 st. Pris 300 kr/bergsflyg inkl utrustning och instruktör. Har du egen utrustning är priset 200 kr/bergsflyg.

Boende kostar 295-495 kr/dygn beroende på säsong. Priset styrs också av om du vill ha enkelrum eller dubbelrum.

Liftkort tillkommer, ca 490 kr/dag

Upptransport till Hummeln med minibuss kostar 80 kr/tur.

Termik kurs

Termik kursen är ca 3 dagar lång.
Inträdeskravet är Pilot 1 licens och minst 50 höjdflyg totalt. Vi börjar med en teoretisk genomgång om meteorologi, flyglära och säkerhetsträning. Vi justerar in ditt speedsystem, samt kontrollerar att du behärskar öron, och även öron och speed kombinerat.
Flygningen görs från Åreskutan eller Hummeln. Termiken finns längs bergskanten och ute i dalen. 

Teorikurs på ca 3 timmar.

Termikkurs arrangeras i Åre kontinuerligt under mars-september.