Välj en sida

pm2
Här är du inte beroende av ett berg, en vinsch eller ett speciellt flygställe. Du kan gå ut på närmsta öppna fält och starta. En flygskärm med ett motorpaket är det allra enklaste och smidigaste sättet att flyga. Motorpaketet går att plocka isär, skärmen viker du ihop och du kan få in hela din ”flygmaskin” i bagageluckan på din bil. På ryggen har du en motor med propeller, och ovanför dig en vanlig flygskärm. Ett enkelt gasreglage som du håller i handen bestämmer hastigheten, normalt ca 30-60 km/h. Du kan starta och landa på vilket öppet fält som helst.

pm1

Ett motorpaket består av en speciellt anpassad sele, ram, propeller och motor.
Bensin tillkommer. Bensinen i en motor räcker för ca 3 timmars flygning. På så lång tid kan man flyga en ganska lång sträcka. Man flyger ca 30-35 km/h. Det som har betydelse för hur långt man kan flyga är om man flyger med eller mot vinden. Det går snabbare med vinden, och långsammare mot vinden. Helst vill man vid paramotorflygning ha så lite vind som möjligt eftersom det då går lättare att återvända till utgångspunkten. Men i starten vill man gärna ha vind (2-3 m/s) eftersom det då går enklare att få upp skärmen och komma upp i luften. Att starta i vindstilla går också, men kräver att man har en mycket god startteknik.

pminstr

Vad kostar det att lära sig flyga paramotor från grunden? 
En grundutbildning för skärmflyg kostar 7.500-8.000 kr beroende vilken säsong du går. Du måste först börja med grundutbildningen för skärmflyg, för att sen börja med paramotor. När du har gått skärmflygutbildningen kan du påbörja med paramotor och den utbildningen kostar 6.000:-. Kostnad tillkommer till Svenska skärmflygförbundet ( SSFF) för din förbundsavgift/försäkring på 1.900 kr

Kan man ta både grundkursen och paramotor utbildning som en intensiv kurs?
Ja, det är möjligt. Grundkursen tar 1 vecka och paramotorkursen 1 vecka, totalt 2 veckor.
När du har gått grundkursen tar instruktören och eleven gemensamt beslutet om att gå vidare med paramotorkursen omgående. Det är dock ganska vanligt att man går grundkursen först, fortsätter och flyger och tränar på egen hand, för att gå motorkursen lite senare samma år.

Vilken utrustning ingår under kursen?
Skysport håller med all utrustning, förutom själva motorn. Här finns 2 möjligheter, antingen hyr du motor av Skysport under kursen, eller köper du innan kursen/ i samband med kursen. Har du bestämt dig för att bli paramotorpilot ser vi helst att du har egen motor. En paramotor är en personlig utrustning, som är viktig att lära sig utan och innan. Det är också viktigt att justera selen och viktinställningen så att propellern trycker i rätt vinkel. Att hyra motor under kursen kostar 1.100 kr/dag. Räkna med att du behöver motorn 2-3 dagar under kursen.

Priset för en motorflygutrustning?
Beror på om du vill köpa nytt eller begagnat och vilka prylar som lämpar sig för dig. Storlek på motor och skärm avgörs av din kroppsvikt.

Ny komplett utrustning kostar ca 85.000-90.000 kr. Då ingår motor, skärm, sele och nödskärm.
En hel del pengar, men definitivt det billigaste sättet att äga en egen flygfarkost!

Det som ingår i en komplett utrustning är: paramotor(inkl sele),
skärm, nödskärm och hjälm. Begagnad utrustning går att få komplett för ca 40.000-70.000 kr

Skysport är en av de ledande skolorna för Paramotor i Sverige.
Vi har flugit motor sedan mitten av 90-talet och har genom åren samlat på oss en gedigen erfarenhet. Vi har ett väl genomarbetat utbildningssystem som gör att du snabbt kommer i luften. Vi utbildar till båda licensnivåer som finns i Sverige, PM1 och PM2.