Välj en sida

Boka Kurs Direkt

 

 

Skysport_Logo-01-invert-trimmrf-680

Boende
Boendepriset avser priset för hela kursveckan (del i 2-4 bädds rum). Du bor tillsammans med andra kursdeltagare. Vill du boka egen lägenhet(bo själv eller ta med andra familjemedlemmar som ej går kursen), kontakta oss för prisinfo och bokning Obs! Om ni är en grupp tex 4 personer, kan ni utan extra pristillägg få en egen 4-bädds lägenhet.

I boendepriset ingår inte sänglinne, handdukar, måltider och slutstädning.
Sänglinne/handdukar går att hyra för 200 kr/vecka. Slutstädning kostar 200 kr/person. Frågor? Kontakta oss

Ni kommer att bo i ”LAKE LODGE ÅRE” eller i Storskutan.

Betalning
Vi skickar ut faktura när du har anmält dig till kursen. Betalning av fakturan görs senast 2 veckor före kursstart.

Vädergaranti
I kursen ingår en vädergaranti, den innebär att skulle du inte bli klar med de flygningar som ingår i kursen under veckan, kan du stanna kvar 1 dag extra(lördag) och komplettera med återstående flygningar(kostnadsfritt). Skulle inte heller detta räcka, har du flygen innestående och kan utan extra kostnad återkomma inom 6 månader och göra färdigt det som ingår i kursen.För att kunna utnyttja vädergarantin så måste man boka på sig en ny vecka där vi har en pågående kurs.

Om det går längre tid, 6-12 månader, och du vill återvända och göra klart kursen,krävs först en Avrostningskurs. Den kostar 2.500 kr.
I detta pris ingår utrustning och instruktörer.

Vädergarantin gäller under förutsättning att du ej på eget initiativ avbrutit
Kursen slutar senast lördag 20.00. Den kan sluta tidigare om flygningarna som ingår i kursen redan är avklarade eller om instruktören bedömer att
väderprognosen för reservdagen(lördag) är dålig.

När startar/slutar kursen?
Kurserna startar måndag klockan 09.00 och pågår tom fredag eftermiddag/kväll. Lördag är reservdag. Lördag är reservdag och kan bedömas som vädergarantidag och skall utnyttjas för att vädergarantin skall gälla.

Om de flygningar som ingår i kursen är klara under fredagen, så avslutas kursen då. Obs! Om du på eget initiativ väljer att avbryta kursen innan instruktörerna har avslutat kursen gäller inte den s k vädergarantin
dvs att du kostnadsfritt får återkomma och göra klart dina flyg inom 6 månader.

Försäkring
Obs! Tillkommer till kursavgiften gör: 200kr per höjdflyg, försäkring, och medlemskap i Svenska Skärmflygförbundet, SSFF, beloppet är 1.550 kr
Dessa 1.550 kr innehåller följande: SSFF(årsavgift), Ansvarsförsäkring, Olycksfallförsäkring, adm avgift till SSFF, teoribok(inkl porto) .

Skall sättas in, innan kursstart, på BG 5819-5132, bet.mottagare är SSFF. Ange namn, adress, tel nr och personnummer. Denna avgift gäller kalenderår och förnyas vid årsskiftet. Om du efter avslutad kurs vill ta ut din licens och flyga på egen hand under året, tillkommer inga andra kostnader än medlemskap i en klubb.

En utförligare information om vad
försäkringen täcker finner du i det utskick som vi skickar ut ca 1 månad innan kursstart.

Höjdflyg

Förutom grundavgiften på 7500-8000kr tar vi betalt för varje höjdflyg du gör. Om man vill ha en studentlicens med bergsbehörighet så gör vi 5-10 st höjdflyg.

Liftkort
Vintertid tillkommer liftkort till kursavgiften. Vinter och vårvinter ca 360 kr/dag(räkna med ca 720 kr för en veckokurs).
Sommar och höst betalar du endast liftkort(300 kr/dagkort) om flygning sker dagtid. Om flygningen sker på morgonen eller kvällen, när liftarna inte är öppna, sker transporterna upp med bil, och ingår då i kurspriset.

Min antal för att en kurs skall bli av
Det krävs minst 4 st kursdeltagare för att en kurs skall arrangeras. Vårt mål är att arrangera kurs alla veckor vi utlyser kurs. Men blir det inte tillräckligt antal anmälda kommer kursen inte att bli av. Kontakta oss så får du veta hur många som är anmälda den veckan du är intresserad av.

Fullbokade kurser
Fullbokade kurser är ganska sällsynt, men det kan förekomma t.ex under juli månad. Boka därför i god tid om du vill vara säker på plats.
Grundkurser startar varje vecka, enligt kurskalendern De kurser som är markerade i fet kursiv stil med texten ”fullbokad” är fullbokade. Du kan få stå som reserv till en fullbokad vecka, eftersom det förekommer att avbokningar sker endast ett par dagar innan kursstart. Därför kan du alltså ändå anmäla dig till en kurs även om den är fullbokad. Vi kontaktar dig i så fall så snart vi fått någon avbokning eller senast 3 dygn innan kursstart.

Avbokning av kurs
Följande gäller:
1. Om avbokning sker mer än 2 veckor innan kursstart blir det ingen avbokningskostnad.
2. Om avbokning sker mindre än 2 veckor innan kursstart blir det en avbokningskostnad på 1.000 kr
3. Om avbokning sker mindre än 1 vecka innan kursstart blir det en avbokningskostnad på 2.000 kr
4. Om person blir sjuk eller skadad och inte kan anlända till kurs blir det ingen avbokningskostnad.
Förutsättning att ett skriftligt läkarintyg skickas till Skysport
5. Om person, inbokad på kursen, inte anländer utan att meddela något måste hela
kursavgiften betalas ändå.
6. Om person, inbokad på kursen och som deltar i kursen, själv bestämmer sig för att
avbryta kursen, återbetalas ej kursavgiften.

Vanliga frågor

1. Hur många deltagare är det i varje kurs?
Det varierar beroende på årstid. Men som regel är det 6-12 st deltagare i varje kurs. Vi har ett max antal deltagare för att minimera väntetiderna i samband med flygning. När vädret är det rätta gäller det att passa på och flyga. Som regel är det flest deltagare i kurserna på sommaren, men då är också dagarna längre vilket ger bättre med tid för att öva. Juni och Juli har vi ljust dygnet runt.

2. Vad händer om det blir dåligt väder under veckan?
Först och främst så utnyttjar vi dåligt väder till att köra teori, bekantar oss med utrustning samt tittar på videofilmer om skärmflygning. Teorikursen är ca 10-12 timmar, så vi kalkylerar med ca 1,5 dagar med teori under en veckokurs. Skulle vädret vara bra i början av veckan, då blir den mesta teorin i slutet av veckan. För att göra dina flygningar krävs endast grundläggande teori som tar ca 1-2 timmar att klara av. Skysport har också en vädergaranti,
den innebär att skulle du inte bli klar med de flygningar som ingår
i kursen under veckan, kan du stanna kvar 1 dag extra(lördag) och komplettera med återstående flygningar(kostnadsfritt). Skulle inte heller detta räcka, har du flygen innestående och kan utan extra kostnad återkomma inom 6 månader och göra färdigt det som ingår i kursen. För att kunna utnyttja vädergarantin så måste man boka på sig en ny vecka där vi har en pågående kurs.
Om det går längre tid, 6-12 månader, och du vill återvända och göra klart kursen, krävs först en Avrostningskurs. Den kostar 2.500 kr.
I detta pris ingår utrustning och instruktörer. Vädergarantin gäller under förutsättning att du ej på eget initiativ avbrutit kursen innan den har slutat.
De flygningar som ingår i en grundkurs är avklarade på ca 3 dagar med bra väder. Så har man dåligt väder i 3 av veckans 6 dagar, så hinner man ändå klart kursen.

3. Hur stor är skaderisken under en skärmflygkurs?
Skärmflygning är en risksport. Det kan ske allvarliga olyckor eller tom dödsfall. Men sannolikheten att det skall hända en olycka under en instruktörsledd utbildning är väldigt liten.Skysport har väldigt låg skadefrekvens på sina utbildningar. Vi har ända sedan starten av företaget
1990 jobbat väldigt mycket med säkerheten. Vi har investerat mycket pengar i säkerhet, för att du skall få ökad säkerhet och bättre förutsättningar. Exempel på detta är förbättrade start- och landningsplatser. Dessa är numera nästan helt rensade från hinder. På Åreskutan ligger mjuk halm
som underlag på startplatsen(förut var det stora stenar). I backglidningsbacken har vi röjt bort alla hinder, sått gräs, så numera är det nästan som att starta och landa på en golfbana. Vi har också den modernast tänkbara utrustningen under din kurs. Detta innebär skärmar klassade
DHV 1(säkraste skärmen som finns), selar med tjocka stötdämpande ryggskydd och/eller airbag och rejäla hjälmar.Skulle det mot förmodan bli någon skada under en kurs, är det vanligaste vrickning av fot. Detta kan du förebygga genom att under kursen använda en rejäl känga som ger
bra stöd och går upp ca 10 cm ovanför fotknölen. Det finns också möjlighet att köpa ett par kängor i samband med kursen, till ett specialpris. Vi har storlekar 39-44 i lager. För andra storlekar, hör av dig ett par veckor innan kursstart så hinner vi beställa hem.

4. När är bästa tiden att gå en skärmflygkurs?
Vi arrangerar kurser mellan februari och september. Det är under dessa månader som sannolikheten till bra väder är störst. En stor anledning är också att det är den ljusa årstiden. I juni har vi ljust 24 timmar per dygn och i december har vi ljust 5-6 timmar per dygn. Naturligtvis är sannolikheten till bra förhållanden störst på sommaren. Men vi vill också pusha lite extra för
vårvintern, mars och april, då samtliga liftar är öppna på Åreskutan. Förhållandena för skärmflygning brukar vara stabila då och så finns det ju också möjlighet till lite skidåkning som omväxling. Augusti/september kan också vara bra, när solens uppvärmning inte är så stark och vindarna blir generellt svagare.Vi har kört kurser sedan 1990, och vi har väderstatistik från
samtliga veckor som vi arrangerat. Vi har försökt att hitta ett samband mellan att det alltid är bra väder vissa veckor varje år, men det brukar sällan vara så. Det är olika vädersystem som rör sig på olika sätt olika år, så detta är omöjligt att förutspå. Det skall också påpekas att det är ganska sällan en kurs inte går att genomföra. Vi har genom åren lärt oss att utnyttja de tillfällen som bjuds, och det räcker oftast för att bli klar med sin licens.
Sedan har vi ju även vädergarantin(se punkt 2 ovan)

5. Hur mycket kostar det att köpa utrustning?
En komplett utrustning kostar ca 27.000-33.000 kr ny och 15.000-25.000 kr begagnad. En komplett utrustning består av: flygskärm, sele inkl nödskärm och ryggskydd, hjälm och ryggsäck. I vissa fall kan också en höjdmätare ingå. Annan utrustning som tillkommer är ett par rejäla och stabila skor.
Om du går din grundkurs hos Skysport, får du sedan rabatt om du vill köpa utrustning. Skysport har alltid ett stort lager av nya och begagnade skärmar och vi kan leverera snabbt.

6. Går det att hyra utrustning efter att man tagit sin licens?
Självklart går det att hyra utrustning om man bara flyger ibland. Priserna varierar ganska mycket mellan olika uthyrningsställen, men ett riktpris är ca 300-500 kr/dag för en komplett utrustning. Om du går din grundkurs hos Skysport, får du sedan rabatt om du vill hyra utrustning.

7. Kan man gå kursen även om man är höjdrädd?
Eftersom kursen är uppbyggd i olika steg, där man successivt vänjer sig vid höjden, så brukar det vara mycket sällsynt att någon avbryter kursen pga rädsla och obehag med höjden. Dock kan det för vissa ta längre tid än normalt och man kan behöva göra extra kompletteringar.

8. Hur långt innan kursstart bör man boka för att vara säker på att få plats den veckan?
Alltid svårt att svara på, men vår erfarenhet säger att man bör boka ca 1-2 månader innan kursstart för att vara säker på plats. Störst risk att det blir fullbokat är under juli månad. Men eftersom du i veckoprislistan kan se vilka veckor som det finns lediga platser
(röd-markerade är fullbokade), så är det bara att boka den vecka du ser att det finns ledig plats.Observera också att du kan boka en vecka som är fullbokad. Du står då som reserv, och vi kontaktar dig vid eventuella avbokningar.

9. Vad leder grundkursen hos Skysport fram till?
Grundkursen ger dig elevlicens inkl bergsbehörighet. Med hjälp av denna licens kan du fortsätta flyga på egen hand. Du får på egen hand flyga på alla flygställen som har en max fallhöjd på 150 meter. När du skall flyga på flygställen som har en högre fallhöjd än så, krävs att du har med dig en mer
erfaren pilot. Denna pilot skall ha minst Pilot 2 licens. Det kan också vara en instruktör. Tanken är att denna skall hjälpa dig att bedöma vädret på det aktuella flygstället. Det är detta som brukar vara det svåra i början av en skärmflygkarriär, att lära sig veta om väderförhållandena är lämpliga eller inte.
Detta gäller fram tills du tagit din Pilot 1 licens. Du har du behörighet att flyga höjdflyg utan överinseende av annan, mer erfaren, pilot.

10. Vilka licensgrader kan man erhålla inom skärmflygning?
Det finns 3 olika licensnivåer. Det är elevlicens(min totalt 10 höjdflyg), Pilot 1 licens(min totalt 50 höjdflyg), Pilot 2 licens(min totalt 100 höjdflyg) Skysport arrangerar regelbundet alla dessa kurser. Se under rubriken kurser och fortsättninskurs.