Välj en sida

Om Skärmflyg

 

Äntligen kan människan flyga!
På ett enkelt och hyfsat billigt sätt blir du pilot. Skärmflyg är den enklaste och mest lättillgängliga formen av flygsport. All utrustning går ner i en ryggsäck som väger 10-15 kg. Detta gör att du enkelt tar med utrustningen i bilen eller på en resa. Och vill du gå upp på höga berg och starta där så är inte utrustningen tyngre än att det går bra. Den lättaste utrustningen väger endast 6 kg komplett.

Anledningen att skärmflyg blivit en populär sport är enkelheten, att man efter kort utbildning kan få flyga på hög höjd och lång tid i luften. Skärmarna har utvecklats mycket de sista 10 åren och flyger idag fantastiskt bra, samtidigt som de håller hög säkerhet. Även selarna har utvecklats, med lättare material och bättre sittkomfort.

Grundkursen är indelad i 4 steg. Markträning, flygning i liten backe, höjdflyg och teori. Allt detta tränas under veckokursen. När kursen avslutas har du elevlicens med bergsbehörighet. Den berättigar dig att flyga vidare på egen hand. Med mer träning och en fortsättningskurs, kan du även flyga i stigande luft, sk hang eller termik. Då kan flygtiderna ibland bli flera timmar långa. Ett vanligt flyg, utan flygning i stigande luft, är ca 10-15 minuter vid flygning från Åreskutan. Åre är Sveriges skärmflygcenter. Kabinbana och Gondollift transporterar upp till bergets topp. Under vissa årstider och på kvällen, när liften är stängd, kommer vi upp med hjälp av minibuss.

Åreskutan har 10 olika startplatser, beroende på vindriktning. Högsta fallhöjden är över 1000 meter. Detta ihop med enkla upptransporter gör att det flygs mycket – året runt.

Skysports utbildningslokal och butik finns precis vid landningsplatsen Draklanda. I samma hus finns också bra boende – Lake Lodge Åre