Om Skärmflyg

DCIM103GOPRO

Äntligen kan människan flyga!
På ett enkelt och hyfsat billigt sätt blir du pilot. Skärmflyg är den enklaste och mest lättillgängliga formen av flygsport idag. All utrustning går ner i en ryggsäck som väger 10-15 kg. Detta gör att du enkelt tar med utrustningen i bilen eller på en resa. Och vill du gå upp på höga berg och starta där så är inte utrustningen tyngre än att det går bra. Den lättaste utrustningen väger idag endast kring 6 kg komplett.

21

Skärmflygning är idag den snabbast växande flygsporten, och den mest lättillgängliga. Anledningen är enkelheten, att man efter kort utbildning kan få flyga på hög höjd och lång tid i luften. Skärmarna har utvecklats mycket de sista 10 åren och flyger idag fantastiskt bra, samtidigt som de håller hög säkerhet. Även selarna har utvecklats, med lättare material och bättre sittkomfort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med en del träning och kunskaper klarar du även av att flyga i stigande luft, sk hang eller termik. Då kan flygtiderna ibland bli flera timmar långa. Ett vanligt flyg, utan flygning i stigande luft, är ca 10-15 minuter vid flygning från Åreskutan. I träningsbacken (30 fallhöjdsmeter) är du uppe i ca 15 sekunder. Åre är sveriges skärmflygcenter. Kabinbana och Gondollift transporterar upp till bergets topp. När liften är stängd når vi Hummeln, halvvägs upp på Åreskutan, med hjälp av minibuss.

22

Skysport
X